Gődénynél és társainál landolt a Laposföld-díj

Először díjazták idehaza azokat a személyeket, akik a legtöbbet tették a tudomány és a józan ész társadalmi elfogadottsága ellen. A Laposföld-díjat idén az Orvosok a Tisztánlátásért csoport prominensei: Gődény György, Lenkei Gábor, Pócs Alfréd és Tamasi József nyerték el.

Az ironikus elismeréssel egy nemzetközi színtéren már régóta népszerű hagyományt szeretne a Szkeptikus Társaság itthon is meghonosítani. Nevezetesen, hogy a tudományos szkepticizmust, tehát a logikus érveken és megfigyeléseken alapuló kételkedést képviselő szervezetek egyfajta citromdíjat adományoznak azoknak, akiknek a munkásságát össztársadalmi szempontból, a tudományba vetett bizalom és tényeken alapuló gondolkodás tekintetében, a legkárosabbnak vélik. Ilyen például Németországban az Aranydeszka-díj, Nagy-Britanniában a Rozsdás Borotva-díj vagy éppen Portugáliában a Repülő Egyszarvú-díj

A Laposföld-díj nyertesei egy kétkörös online kiválasztási folyamatból kerültek ki győztesen, ahol a nagyközönség jelölhetett és szavazhatott, majd végül az öt legtöbb szavazatot kapott várományos közül a Szkeptikus Társaság tagjai szavazták meg a végső bajnokokat. Az online díjátadó ceremóniára április 23-án, a Föld napja után egy nappal került sor.

A mezőnyből a Gődény-Lenkei-Tamasi-Pócs négyes érdemelte ki az első helyezést “a koronavírus-járvány ideje alatt széles körben kifejtett tudományellenes és népbutító tevékenységükért, illetve a vírusbagatellizáló, járványrelativizáló áltudományos gondolatok veszélyes terjedésében játszott kiemelkedő szerepükért.” A díjazottak virtuálisan vehették volna át okleveleiket, azonban a rendezvényen végül  egyik jelölt sem jelent. 

Az eseményen röviden méltatták a többi döntőst is. A második legtöbb szavazatot Prof. Kásler Miklós miniszter úr, a Magyarságkutató Intézet és Baltavári Tamás író-rendező, a Történelmi Animációs Egyesület elnöke kapták. A jelölés indoklása: “Korszakalkotó - sőt ÚJRAalkotó - tettükért, a pozsonyi csatáról készült történelemhamisító, tárgyi tévedésekkel tűzdelt, alacsony színvonalú végtermék elkészítéséért, mellyel sikerült nekik egy valóban jelentős történelmi eseményt, össztársadalmi szinten, a kaotikus tévhitek posványának jelentős mélységébe taszítani.”

Az alábbi három delikvens is bekerült a “legjobb” öt közé:  

Szendi Gábor
“A tudomány megállapításainak következetes félremagyarázásáért, valamint a saját üzletének és termékének propagálásáért a Covid világjárvány teremtette helyzetet kihasználva.”

Schobert Norbi, “A nemzet biokémikusa”
“A fonálférgek evolúciója terén végzett felülmúlhatatlan kutatási eredményeiért, a miazma-elmélet feltámasztásáért, valamint a szerves molekulák megismerése és a maszkviselés kapcsán folytatott fáradhatatlan önképző és nép(félre)nevelő tevékenységéért.” 

Varga “C-peptid” Gábor
“A Covid világjárvány idején promotált csodatévő termékei révén a Gazdasági Versenyhivatallal folytatott hősies küzdelméért, valamint a valódi gyógymódok helyett hiú ábrándokkal való sikeres kereskedésért.”

Pintér András Gábor, a Szkeptikus Társaság elnöke elmondta, hogy a díjra azért van szükség, mert nagyon fontos felhívni a figyelmet az áltudományok terjedésére és akár vitákat is kezdeményezni, különösen a mai Covid-sújtotta időkben, amikor sokan lovagolják meg a válságot, az emberek frusztrációit. Egyértelműen látszott a szavazásokon is, hogy mi az, ami a legaktívabb, legtöbb embert érdeklő téma ezekben az időkben. Ez pedig a koronavírus.

Hraskó Gábor korábbi elnök kifejtette, hogy ő szkeptikus volt azzal kapcsolatban,  hasznos-e egy ilyen díjat csinálni, mivel nem biztos, hogy mindenki érteni fogja a mögötte meghúzódó szarkazmust, és a jelöltek követőiből is ellenszenvet válthat ki. Viszont a nemzetközi példákat megvizsgálva láthatjuk, hogy egy-egy ilyen kezdeményezés igenis eljuttatja az információt az embereknek. 

A ceremónián egy rövid bejelentkezés erejéig részt vett a Parajelenségek stábja is. Para-Kovács Imre szerint “mint egy falat kenyérre, olyan szükség volt egy ilyen díjra”, mivel például így lehet elérni azt a közönséget, akik a jelöltek által terjesztett tévhiteket elhiszik. Szerinte a valódi szakértők klasszikus elemzéseit egy-egy tévhit kapcsán általában úgyis azok követik, akik eleve tudják az igazságot. Falyuna Nóra tudománykommunikációs szakértő is üdvözölte a kezdeményezést, és kifejtette véleményét, hogy miként lehet sikeres a jelöltek többsége. Szerinte a legtöbbjüknél megjelenik egyfajta áldozatszerep, mintegy kivetettek lettek saját szakmai köreikből. Majd ez valamiféle prófétaképpé alakul át, és ez az egész keveredik olyan kommunikációs trükkökkel, amelyek az érzelmekre hatnak ezekben a mindenki számára stresszes időkben. Krekó Péter szociálpszichológus a Laposföld-díj aktualitását hangsúlyozta, hiszen, mint érvelt, ha valami, akkor a mostani koronavírus járvány felhívja a figyelmet arra, hogy milyen halálos tud lenni a dezinformáció.

A Szkeptikus Társaság bízik abban, hogy a humor eszközével, a jó ügy érdekében sikerül az érzelmekre is hatni az áltudományos gondolkodás ellen vívott harcukban, és ezáltal olyan rétegeket is megszólítani, akiket a racionális érvelési technikákkal nem mindig sikerül. Az elnökség tagjai abbéli reményüket is kifejezték, hogy még az idei évben lesz lehetősége az egyesületnek egy valódi elismerő díjat is kiosztani olyasvalakinek, aki érdemben küzd az áltudományok és a dezinformáció ellen, hiszen szerencsére azért ilyenek is akadnak hazánkban szép számmal.